At øge din selvindsigt ved denne øvelse er ekstremt oplysende for dig og kan påvirke alle mulige aspekter af dit liv. Det er en kraftfuld mental øvelse, da den hjælper dig med at sætte dit liv og livet som sådan i dit rette perspektiv. Giv dig god tid til øvelsen (en halv time ca.) og læs vejledningen grundigt igennem, inden du går i gang.

OBS! En lille advarsel: Det er vigtigt ikke at udføre denne øvelse, hvis du befinder dig i starten af eller midt i en livskrise, for da har vi som mennesker svært ved at skabe forbindelse til os selv (det er derfor vi da er i en krise) – og ofte kan vi da få en ubehagelig reaktion på opgaven. Så vent med denne opgave til din terapeut eller psykolog evt. fortæller dig, at du er parat til at se på de spørgsmål, som opgaven stiller dig. Er du i tvivl om, om du befinder dig i krise, eller har du bare brug for nogle at tale med? Så kontakt os på tlf. 81 53 53 09. Førstegangstilbud: 750 kr. Er du medlem af Danmark eller anden privat sygesikring kan du benytte denne hos mig (Lone Lytken)

Kære dig

Dette er en guide til at finde frem til dit værdihierarki, hvor øvelsen, “Min 90-års fødselsdag” er første led i opdagelsen af dit sande værdihierarki. “Men hvad er nu det for noget?”, tænker du sikkert.

Dit værdihierarki

Vi har dem allesammen – hver vores indre værdihierarki. Det er en GAVE at blive bevidst om, hvordan dit eget ser ud i den periode i livet, hvor du er nu.

Her er hvordan du gør, men først lige en nærmere forklaring af ordet, “værdihierarki”:

En værdi henviser til, hvad du værdsætter i livet af normer, træk hos andre, aktiviteter, sensationer i kroppen, og også af ting og sager! De fleste af dine værdier er skabt i starten af dit liv og i relation til andre, dvs. under din opvækst og i mødet med andre mennesker. Dit værdigrundlag er egentlig dit livsgrundlag og udgør en stor del af den kerne, der udgør DIG som menneske, person og væsen – din “ånd” om man så må sige. Det er igennem dine værdier, du oplever og er i verden på.

At finde din personlige vej i livet, der gør dig glad i tilværelsen – er dit og ethvert menneskes lod.

“Hierarki”, som udgør anden del af det, vi vil afdække hos dig – dit “værdihierarki” – henviser endvidere til det faktum, at der eksisterer en rangorden i dine personlige værdier. Dvs., at dine værdier ikke har lige betydning for dig. Altså: Nogle værdier rangerer højere i dit hierarki af værdier end andre.

I mit eget værdihierarki er mit helbred for eksempel det vigtigste og lige efter kommer min familie. Dette er mine absolut kerneværdier, skarpt efterfulgt af værdier som: Ligeværd og frihed.

Eksempler på værdier: Mod, frihed, kærlighed, venskab, respekt, mad, humor, at gå i lange bade, en god kop kaffe, rejseoplevelser, at gøre en forskel, ordentlighed, at køre på cykel, personlig udvikling, indre ro, arbejde, børn, frivilligt arbejde, teknologisk udvikling, partenerskab, kærlighed, religion, en bestemt sag at kæmpe for, tryghed, at hækle, fred i verden, at hjælpe andre, integration, sammenhold, selvrealisering, eventyr, fællesskab, naturen, dyr, mekanik, sjov og ballade, sex, romantik, empati, rummelighed, gæstfrihed, at der er “højt til loftet”, musik, at samle på frimærker, at løbe, at fiske, udseende, kunst og kultur, at bruge din stemme i livet. Find selv på flere – hvad har værdi for dig i livet? Hvad betyder noget for dig? Hvad er du taknemlig for? Hvad kan du ikke leve uden og hvad gør dig bare glad og/eller afslappet og tryg?

Musik er også et eksempel på en værdi. Man kan som musiker eller som én der holder meget af at lytte til musik, forsvinde helt ind i toner og rytmer og stemninger i musikken. Så meget så du glemmer tid og sted nogle gange? DET er en tilstand af sand lykke, ifølge lykkeforskingen. Er din værdi også musik? Men er det den vigtigste værdi? Hvor ligger værdien i dit værdihierarki mon?

For mange mennesker er “børn” også en vigtig værdi. For nogle er det den vigtigste værdi i livet. Især når de har fået dem. Har du eller har du et ønske om børn? Hvor ligger dette ønske mon placeret i dit værdihierarki? Dvs. hvor vigtigt er børn/dine børn/dit barn for dig?

At opleve fællesskab, ligeværd, respekt og at kunne hjælpe andre mennesker, har også stor værdi for mange. Nogle vier hele deres liv til netop det. Tænk på Mother Theresa, Martin Luther King, John Lennon og Jesus! Alle var de drevet af en religion eller ideologi, som blev større og vigtigere end dem selv – eller som de endte med at måtte lade livet for. De løb den risiko, at det kunne ske, fordi de ikke kunne lade være med at udleve deres “kald” i livet. Hvad er mon dit “kald”? Har du et? Det er også helt okay ikke at have et kald, men man kan have det, og man kan bevidst og/eller ubevidst vælge det til eller lade være.

En værdi som at værne om sit fædrelands fred, tryghed og beståen kan også være en værdi, som flere endda drager i krig for.

At bruge din stemme. Via humor, sang, poesi, som forfatter, som rapporter, som kunstner, som debattør, som politiker, som medlem af den lokale brugsforening. Indflydelse og at øve indflydelse er en kæmpe værdi for mange.

Når jeg som psykolog vil lære mere om et menneske, så er det altid en god øvelse sammen med at klienten at afsøge dette menneskes værdihierarki ved nysgerrige spørgsmål. Når jeg interviewer personen om hans eller hendes værdihierarki, øger de samtidig selv deres selvindsigt meget.

Øvelse: Din 90-års fødselsdag

En helt konkret øvelse består da i at bede klienten om at skrive sin 90-årig fødseldagstale ned, imens han/hun vitterligt forestiller sig at være 90-år gammel.

Det vil derfor også bede dig om. Glem alt om indledningen til denne artikel lidt og lad som om du er 90 år gammel og holder fødselsdag. Skriv nu den tale ned, som du som 90-årig vil holde uden at der er noget som helst rigtigt eller forkert i den tale, du skriver.

Ikke bitter men taknemlig

Du skal forestille dig, at du er en glad og taknemlig 90-årig, som ikke er bitter men har haft et rigt liv. Skriv talen ned på papir eller på computer og gem den til næste trin i øvelsen. Hvis du ikke har det godt med at skrive eller du ikke har så nemt ved det, så er det også okay blot at skrive stikord ned. Det er heller ikke sikkert, at du er den store taler, men det betyder ingenting for øvelsen. Du kan også forestille dig, at du som 90-årig blot ser tilbage på et dejligt og meningsfuldt liv og beskriver det vigtigste i det. Talen eller dine stikord er til dig; ikke til andre. Det kan være, at talen endda bliver én du gerne helst vil holde for dig selv, men i takt med øvelsen og de næste trin i dette lille øvelsesforløb, vil du få mere og mere lyst til at være ærlig over for dig selv og omverdenen omkring det liv du ønsker.

Hjælpende spørgsmål til øvelsen

Måske disse spørgsmål kan hjælpe dig på vej til at udforme talen:

Hvor er vi henne denne dag?

Hvem er samlet omkring dig?

I talen: hvad vil du lægge vægt på, når du ser tilbage på dit liv?

Hvad har haft størst betydning?

Hvad har du været mest taknemlig for?

Hvordan har det været at være i dit hjem som dig og som din gæst?

Hvilke oplevelser glemmer du aldrig?

Hvilke livslektier samlede du op undervejs?

Med mere ..

Dette er første trin i øvelsen. Følg med i denne uge, hvor jeg afslører næste trin i øvelsen.

Har du spørgsmål eller kommentarer til øvelsen, så skriv endelig i kommentarfeltet herunder 🙂 Det guider mig meget, når jeg skriver.

Er du i tvivl om, om du befinder dig i krise, eller har du bare brug for nogle at tale med? Så kontakt os på tlf. 81 53 53 09. Førstegangstilbud: 750 kr. Er du medlem af Danmark eller anden privat sygesikring kan du benytte denne hos mig (Lone Lytken)

Bh.

Lone Lytken

Aut. Psykolog og medejer af Terapifyn.dk og Psykologiivirkeligheden.dk