Dette udgør 2. del i øvelsen “Vælg dit liv” du kan finde første del her.

Hej igen,

  1. Du har nu skrevet din 90-års fødselsdagstale, og denne tale vil danne grundlaget for den opgave du nu får:ASe på din tale og afsøg de værdier, der i kraft af dine beskrivelser i talen, kommer frem. Har du for eksempel skrevet: “Vi har altid holdt af at rejse og se verden, når vi havde mulighed for det. Det gav os rige oplevelser.” Så er en værdi som: “Rejseoplevelser” en værdi at “trække ud” af din tale. Det kan også være, at du har skrevet noget i stil med: “Jeg har altid lagt vægt på, at familie og venner skulle føle sig velkomne og kunne slappe af og være i nuet, når de besøgte os/mig” . Så er værdier som: “Familie”, “Venskab” og “Rummelighed” og/eller “Højt til loftet” og “Gæstfrihed” værdier, du trækker ud af talen. Du “støvsuger” på den måde din tale for værdier – de værdier, der kommer frem fra talen – som du kan trække ud af den – er dine værdier!
  2. Alle de værdier, du kan trække ud af din tale, trækker du ud af den, til du får en liste med 10-15 værdier minimum. Har du over ti værdier eller flere, så er næste øvelse at udvælge de ti vigtigste værdier for dig. Det kan godt være ret svært! Derfor er der et lille trick her: Hvis dit valg står mellem for eksempel Frihed og Venskab, så spørg dig selv om følgende: Ville du foretrække et liv i fængsel med dine venner eller et liv i frihed uden venner overhovedet? Mærk her efter, hvad der tiltrækker dig mest (mellem disse to skrækscenarier – og trøst så dig selv med efterfølgende, at du heldigvis (forhåbentlig) har begge dele i dit liv, dvs. er fri og har en ven eller flere. Har du ikke din frihed (ved at du enten reelt sidder i fængsel eller er hæmmet i din bevægelse for eksempel), så skal du stadig forestille dig, hvad du helst ville ønske dig. En værdi kan sagtens være meget betydningsfuld; uanset om du har den i dit liv nu, eller ej.

Hele denne øvelse går ud på at forholde sig nysgerrigt til, hvad der dukker op af svar og erkendelser, når du går igennem øvelsen.

God fornøjelse.

Vi “ses” til del 3 af øvelsen.

– Lone Lytken, Aut. Psykolog